Scroll to top

Stereotipuri despre stewardese

 

stewardese

In cei 6 ani de insotitoare de bord, am primit foarte multe intrebari despre viata de stewardesa de la familie, prieteni, pasageri sau oameni cu care ma intalneam prin diverse locuri- de la angajatii din cafenele, restaurante, muzee pana la receptionerele de la hotel sau pasagerii care asteaptau la poarta de imbarcare. Unele intrebari erau foarte amuzante, altele simple curiozitati, insa, de cele mai multe ori, ele aveau la baza prejudecati legate de acest job.

Cateva dintre cele mai comune stereotipuri despre stewardese:

Stewardesele au prieteni in toate colturile lumii

De putine ori se leaga prietenii intre cabin crew si pasageri pe timpul zborului. Layoverele sunt in general de 24 de ore (daca zborul nu are intarziere, desigur), iar insotitorii de bord petrec timpul fie cu familia, prieteni vechi din locatia respectiva, alti colegi de pe zbor sau singuri. Daca vor sa viziteze anumite obiective turistice, sunt mereu pe fuga pentru a face cat mai mult din ceea ce si-au propus. In plus, uneori, trec luni intregi sau chiar ani pana ajung a doua oara intr-o anumita destinatie.

Insotitoarele de bord au relatii/aventuri cu capitanii

De-a lungul carierei mele, am intalnit putini capitani casatoriti cu insotitoare de zbor. Pe anumite zboruri, cabin crew pot fi atat de ocupati incat sa nu aiba timp sa interactioneze cu capitanii, iar in layovere fie fiecare are planurile lui, fie ies doar la cina sau la o scurta plimbare prin oras. Indiferent de planurile pe care le au in layovere, toata lumea isi doreste sa se si odihneasca pentru urmatorul zbor, mai ales dupa o serie de zboruri unele dupa altele. Numarul aventurilor este mult mai mic decat isi imagineaza oamenii.

Flight attendant se distreaza in fiecare layover

Comentariile de mai sus, raspund si acestei afirmatii foarte des auzite. Pe de alta parte, cabin crew trebuie sa renunte la consumul de alcool mimin 12 ore inainte de zbor. Testele pentru consum de droguri si alcool sunt frecvent efectuate in toate companiile aeriene, iar un test pozitiv duce la suspendarea licentei de zbor.

 

Stewardesa este un chelner/o chelnerita in avion

Training-ul pentru insotitorii de bord dureaza in media 8 saptamani, dintre care cel mai mic numar de ore este alocat modului in care se distribuie mancarea si bautura in avion. Cursantii invata cum sa-si salveze propria viata si cea a pasagerilor in timpul unei defectiuni tehnice pe zbor, cum sa reactioneze in fata unei amenintari cu bomba sau a teroristilor, dar si cum sa supravietuiasca in caz de aterizare pe apa sau in jungla. De asemenea, orice insotitor de zbor are cunostiinte de prim ajutor si stie cum sa ajute o femeie la aducerea pe lume a unui copil. In anunturile de intampinare a pasagerilor, dupa imbarcare, se mentioneaza: “suntem aici pentru siguranta si comfortul dvs.”

 

Insotitorii de bord vorbesc mai multe limbi straine

Ca si in alte multe joburi, cunoasterea mai multor limbi straine este un avantaj, dar nu este o cerinta obligatorie. Cunoasterea limbii engleze la nivel intermediar/avansat este suficenta. In tarile in care sunt mai multe limbi oficiale, se pot cauta numai persoane care cunosc toate aceste limbi. Alteori companiile aeriene pot recruta vorbitori de o anumita limba, in afara englezei, in special pentru destinatiile in care limba engleza nu este vorbita de majoritatea populatiei. 

 

Stewardesele trebuie sa fie tinere si frumoase

Un fizic si un zambet placut, fara tatuaje, piercing-uri si cicatrici vizibile, sunt suficiente. In timpul interviului, accentul se pune pe abilitatile aspirantului de a lucra in echipa, de a se adapta unui program cu multe ore de lucru, pe experienta in customer service. Sansele de reusita sunt aceleasi pentru genul feminin ca si pentru cel masculin. Nu exista limita de varsta.

 

Make your dream come true!

Vino sa exersezi toate probele interviului si sa afli cum sa te prezinti in fata recrutorilor la Cursul pregatitor intensiv Interviul pentru stewardesa.

Acum poti beneficia si de un curs 1 la 1, online sau fata in fata, zilnic, la cerere.

Participa la workshop-ul nostru pentru a afla totul despre aceasta frumoasa meserie!

Contacteaza-ne pe site sau pe pagina de Facebook.

Related posts