Scroll to top

Salariul unei stewardese este mare?

echipaj de bord zambind

Primul lucru care iti vine in cap cand te gandesti la un insotitor de bord este ca viziteaza intreaga lume. Al doilea este ca salariul unei stewardese este mare. Daca prima afirmatie este adevarata, cea de-a doua necesita niste clarificari. Salariul este mare daca provii dintr-o tara cu o economie mai putin dezvoltata si  privesti salariul raportandu-te la situatia economica a tarii tale. In caz contrar, lucrurile pot sta mai diferit decat crezi. Lunile in care o stewardesa ramane fara bani cu trei zile inainte de primirea salariului sunt des intalnite. Da, da, este adevarat. Cum sa nu mai aiba bani cand are un salariu mare?!  

Haideti sa vedem de ce:

 • ¬† ¬† Ca si in Romania, peste tot in lume, salariul unei stewardese este putin peste salariul mediu al tarii de resedinta. Deci, nu vorbim totusi de niste sume fantastice.

 

 • ¬† ¬† In anumite tari, ca de exemplu Canada, Emirate, Japonia, costul de viata este foarte ridicat. Deci, daca crezi ca salariul unei stewardese este mare, petrece o perioada in oricare dintre tarile mentionate si vei vedea cat de repede vei cheltui banii.

 

 • ¬† ¬†Insotitorii de bord iubesc shopping-ul. Cand stii ca parfumul tau preferat are cel mai bun pret in duty free-ul din Londra unde nu stii cand si mai ales daca vei mai ajunge, cum sa nu-ti cheltuiesti ultimii bani pentru a-l achizitiona? Cand tu ai o ora extra in duty free pentru ca zborul are intarziere si brand-ul tau preferat are reduceri, cum sa nu-ti cumperi nimic?

 

 • ¬† ¬†Daca stewardesa se relocheaza in Europa sau in alt oras din Romania, companiile aeriene nu-i asigura cazarea si transportul catre/de la aeroport. Astfel, o mare parte din salariu este alocata chiriei si transportului catre/ de la aeroport.¬†

 

 • ¬† ¬†Insotitorii de bord isi ajuta financiar familia. Multi dintre colegii mei- in special cei din Asia- aveau propria familie in tarile de origine sau parinti carora le trimiteau bani.

 

 • ¬† ¬†Uneori, anumite companii relocheaza insotitorii de bord pentru o anumita perioada in alta tara. Daca costul de viata de acolo este mai ridicat decat cel din tara in care au fost angajati, cu siguranta se va vedea si in bugetul acestora.

 

 • ¬† ¬†Cand o stewardesa revine dintr-un zbor de 16 ore si prietenii o invita in cel mai tare pub din oras, cum sa rateze aceasta ocazie? In plus, datorita stilului de viata diferit, poate acea seara este singura ocazie de a se intalni cu ei in luna respectiva. Astfel, intr-o anumita luna, un insotitor de bord poate avea o viata sociala extrem de activa tocmai pentru ca zilele sale libere coincid cu cele ale prietenilor. In luna urmatoare, se poate ca situatia sa fie tocmai la polul opus.

 

 • ¬† ¬†Ca si cei care au alte joburi, insotitorii de bord isi formeaza un standard de viata mai ridicat pe care si-l doresc sa-l mentina.

 

 • ¬† ¬†Pentru a fi apt de zbor, se impune un stil de viata cat mai sanatos, macar in zilele libere. Mancarea sanatoasa, un abonament la sala, la piscina, tratamente cosmetice, masaj, sedinte de yoga- orice ajuta la relaxare si mentinerea sanatatii costa.¬†

 

 • ¬† ¬†Zborurile lungi si foarte lungi impun o sedere de minim o noapte in alte tari. Daca acestea sunt mai scumpe decat tara din care au zburat, vor avea un motiv de a cheltui mai mult in acea luna.

 

 • ¬† ¬†Nu in ultimul rand, stewardesa tot om este, ca si cei care lucreaza la sol. Si ea ‚Äúse plange‚ÄĚ ca nu are bani sau ramane fara bani. Aceasta fiind, de altfel, o nemultumire/situatie general valabila in cazul majoritatii oamenilor. Cati dintre cunoscutii vostri nu se plang de lipsa banilor indiferent de salariul pe care il au?

 

Data viitoare cand va ganditi ca salariul unei stewardese este mare, aveti in calcul si aceste aspecte. Sigur ca exista si insotitori de bord care reusesc sa stranga bani, facand sau nu lucrurile mentionate de mine aici. Dar, despre ei, voi povesti alta data.

 

Make your dream come true!

Vino sa exersezi toate probele interviului si sa afli cum sa te prezinti in fata recrutorilor la Cursul pregatitor intensiv Interviul pentru stewardesa.

Acum poti beneficia si de un curs 1 la 1, online sau fata in fata, zilnic, la cerere.

Participa la workshop-ul nostru pentru a afla totul despre aceasta frumoasa meserie!

Contacteaza-ne pe site sau pe pagina de Facebook.

Related posts