Scroll to top

Reguli de comportament pentru stewardese

viata de stewardesa

Fie ca ii vedem in aeroporturi, hoteluri, asteptand mijlocul de transport care ii duce la hotel/aeroport, la un eveniment oficial unde compania aeriana este sponsor sau organizator, insotitorii de bord ne atrag atentia. Uniforma ce poate fi prezentata lejer pe un podium al unui festival de moda, machiajul impecabil, zambetul larg si atitudinea dezinvolta sunt atuurile fiecaruia dintre ei. Urmarindu-i mai mult timp, observam ca au si anumite reguli de conduita pe care le respecta cu strictete atunci cand se afla in uniforma in public. Acestea se pot diferentia intr-o oarecare masura de la o companie la alta, dar voi lua ca exemplu regulile la Etihad Airways.

 

 1. Folosirea telefonului mobil in public este nepermisa.
 2. Folosirea gumei de mestecat in public este nepermisa.
 3. Fumatul in locuri publice este nepermis.
 4. Sticker-erele pe valiza sau pe bagajul de mana sunt nepermise.
 5. Aratarea oricarei forme de afectiune fata de alta persoana in public nu este permisa. (Aceasta fiind de fapt o regula de comportament in Emirate).
 6. Atunci cand mananca sau consuma o bautura, stewardesele isi dau palaria jos.
 7. O data inchise usile avionului, in vederea decolarii, stewardesele isi dau palaria jos. Aceasta este din nou folosita dupa aterizare, o data ce semnalul luminos al cuplarii centurii de siguranta nu mai este iluminat si insotitorii de bord se pot ridica de pe scaunele lor.
 8. In afara sacoului pe care au voie sa nu-l poarte intr-o anumita perioada pe timpul verii din Abu Dhabi, insotitorii de bord nu pot renunta la nicio alta piesa a uniformei. (De exemplu, renuntarea la palarie in receptia unui hotel nu este permisa).
 9. Pentru perioada iernii din anumite destinatii ca America sau Europa, stewardesele au, ca parte a uniformei, o haina de iarna. Regula purtarii acesteia s-a tot schimbat de-a lungul timpului. Pe perioada in care eu am zburat paltonul era fie purtat de tot echipajul din cabina, fie de nicio persoana.
 10. Oferirea unei declaratii in cazul unui incident la bordul aeronavelor este interzisa.
 11. Publicarea unei poze necorespunzatoare sau a unui comentariu negativ pe retelele de socializare despre companie sau partenerii acesteia atrage concedierea persoanei respective.
 12. Orice abatere de la regulile generale pe care locuitorii din Emirate trebuie sa le respecte determina concedierea persoanei repsective.
 13. Pentru orice vizita la Etihad Airways Headquarters, la Medical Center, la Uniform store insotitorii de bord trebuie sa aiba office attire, umerii acoperiti, fusta/rochia avand o lungime pana la genunchi.
 14. Mai este o regula, nescrisa, de a merge tot echipajul in grup, prin aeroport, dar este greu de realizat din diferite motive: fie se acorda cateva minute libere prin duty free inainte de imbarcare si fiecare insotitor de bord profita sa si mai faca ultimele cumparaturi, fie dupa un zbor lung si obositor unii se grabesc sa ajunga in microbuz/autobuz pentru a se relaxa, fie un insotitor de bord se prezinta cu intarziere la zbor.

Desi exista multi insotitori de bord care se abat de la aceste reguli, mie, personal, mi se par “de bun simt” si usor de respectat in orice circumstanta.

 

Make your dream come true!

Vino sa exersezi toate probele interviului si sa afli cum sa te prezinti in fata recrutorilor la Cursul pregatitor intensiv Interviul pentru stewardesa.

Acum poti beneficia si de un curs 1 la 1, online sau fata in fata, zilnic, la cerere.

Participa la workshop-ul nostru pentru a afla totul despre aceasta frumoasa meserie!

Contacteaza-ne pe site sau pe pagina de Facebook.

Related posts