Scroll to top

Avansarea in cariera a unei stewardese

Avansarea in cariera a unei stewardese

Dupa un training riguros ce poate dura intre 4 si 10 luni, insotitorul de bord va incepe in cabina economy. Avansarea in cariera a stewardesei se face dupa cel putin 6 luni de munca in clasa economic. Ulterior, acesta poate lucra in business class si/ sau in first class– anumite companii aeriene fac training-ul pentru business si first class in acelasi timp, insotitorul de zbor putand lucra in oricare dintre cabine, in functie de zborurile primite. Urmatoarea pozitie este cea de Cabin Senior– in companiile low-cost, cu mai putine avioane/ destinatii, aceasta functie nu exista.  Cabin Manager/Purser-ul este ultima pozitie pe care un insotitor de bord o poate avea. 

Promovarea poate avea loc prin doua metode:

  • doritorii aplica online si, dupa analiza aplicatiei si a dosarului, sunt invitati la un interviu; in functie de rezultat, primesc sau nu training-ul;
  • compania este intr-o perioada de dezvoltare, iar Performance Managers –raspunzatori de un anumit numar de insotitori de bord din fiecare cabina- inainteaza celor care se ocupa cu organizarea de training-uri o lista cu propuneri, dupa ce dosarele acestora au fost analizate.

Primirea training-ului nu presupune automat si promovarea acestuia. In cazul in care cursantii nu trec examenele scrise sau nu demonstreaza calitatile necesare pozitiei respective, vor fi eliminati din training.

 

Ce contine dosarul unui insotitor de bord?

Totul. Din momentul in care ai intrat in companie, tot ceea ce faci cu impact asupra companiei este mentionat acolo: abaterille de la regurile de ordine interioara, performanta pe zboruri si in training-urile anterioare, conflictele cu colegii sau pasagerii, feedback-ul pozitiv trimis companiei de catre pasagerii incantati de munca ta, participarea la diferite actiuni ale companiei in zilele tale libere, problemele cu autoritatile tarii respective.

Desi sunt companii in care criteriul senioritatii este inca important, dosarul performantei insotitorului de bord este cel care conteaza cel mai mult. De exemplu, daca exista 2 insotitori de bord cu acelasi numar de ani vechime si cu dosare asemanatoare, singura diferenta fiind numarul de zile de concediu medical ale fiecaruia, stewardesa care are cele mai putine sick days, va obtine training-ul.

 

Iata cateva moduri prin care poti avea un dosar care sa te ajute la cresterea ta rapida in cadrul companiei:

  • cat am putine sick days– in functie de companie, poti avea 14 zile de concediu medical pe an sau mai multe; daca ai grija de sanatatea ta si esti mereu apt/a de munca, acesta este unul dintre criteriile care te vor diferentia major de ceilalti colegi;
  • performanta up to standards in rapoartele de pe zbor- fie ca esti anuntat cu cateva zile inainte, fie ca esti informat cand iti cunosti echipa in aeroport, pe anumite zboruri, performanta ta va fi monitorizata. Prin aceste formulare standard se iau in considerare calitati precum munca in echipa, abilitatile de comunicare, atentia la detalii, promptitudinea in solutionarea anumitor task-uri, felul in care te comporti.
  • participarea la workshop-uri, training-uri, diverse evenimente ale companiei
  • feedback pozitiv al pasagerilor- adeseori, pasagerii care au avut parte de un zbor minunat datorita tie, vor trimite companiei un e-mail sau un comentariu pe social media in care vor aprecia efortul tau
  • feedback pozitiv al colegilor- un gest iesit din comun facut fata de un pasager sau un coleg poate constitui un appreciation letter scris companiei de catre un coleg.

Un dosar examplar te va ajuta si in promovarea in alte departamente in cadrul companiei, fie pentru un job part time sau full time, in functie de disponibilitatile din acel moment.

Daca iti iubesti jobul, vei trata fiecare zbor cu seriozitate maxima si vei fi un coechipier de nadejade. Astfel, performanta ta va fi foarte buna si promovarea va veni de la sine.

 

Make your dream come true!

Vino sa exersezi toate probele interviului si sa afli cum sa te prezinti in fata recrutorilor la Cursul pregatitor intensiv Interviul pentru stewardesa.

Acum poti beneficia si de un curs 1 la 1, online sau fata in fata, zilnic, la cerere.

Participa la workshop-ul nostru pentru a afla totul despre aceasta frumoasa meserie!

Contacteaza-ne pe site sau pe pagina de Facebook.

Related posts